Circular Shield

Logotip Circular Shield

Špela Gutnik

Circular Shield

spela.gutnik@circularshield.org
051 681 102

Circular Shield aktivira občine, komunalna podjetja in prebivalce, da oblikujejo komunalni snovni krog embalaže tetrapak in higienskega papirja v lokalni skupnosti in tako zaživijo krožno gospodarstvo.

Kaj je komunalni snovni krog embalaže tetrapak in higienskega papirja?

Odpadni tetrapak, ki ga ločeno zberejo ustanove in gospodinjstva v lokalni skupnosti, se namensko zbira in reciklira, da iz njega pridobijo celulozo. Iz te celuloze se izdela higienski papir, kot so papirnati robčki, brisačke, toaletni papir in drugi. Te nove izdelke uporabljajo ustanove v istih lokalnih skupnostih, kjer so ločeno zbrali odpadni tetrapak kot vir surovine.

Lokalna skupnost z ločenim zbiranjem in namenskim recikliranjem odpadne embalaže tetrapak zagotovi surovino za izdelavo novega, recikliranega higienskega papirja, ki se vrne v isto lokalno skupnost – s tem sklene svoj komunalni snovni krog. To je krožno gospodarstvo v lokalni skupnosti.

Pionirji krožnega gospodarstva v lokalni skupnosti: Novo mesto, Ljubljana, Brežice

Prvi komunalni snovni krog embalaže tetrapak in higienskega papirja so vzpostavili leta 2016 na območju Mestne občine Novo mesto in sedmih sosednjih občin, v katerih Komunala Novo mesto skrbi za ravnanje z odpadki. V prvih 18 mesecih delovanja komunalnega snovnega kroga so ustanove in prebivalci teh občin z namenskim zbiranjem in recikliranjem odpadne embalaže tetrapak zagotovili 32% pokritost potreb po higienskih papirnatih izdelkih, po treh letih pa kar 50,2% ter se povečuje.

Mestna občina Ljubljana je leta 2017 postala prva prestolnica v EU z vzpostavljenim komunalnim snovnim krogom embalaže tetrapak in higienskega papirja. Vanj je sedaj vključenih 39 občinskih ustanov in podjetij, ki skupaj predstavljajo 41,5% vse porabe papirja med javnimi ustanovami in podjetji, katerih ustanoviteljica je MO Ljubljana.

Komunalni snovni krog embalaže Tetra Pak od leta 2019 deluje v občini Brežice pod okriljem Komunale Brežice. Vanj je vključenih 7 javnih ustanov in z zbrano ter namensko reciklirano odpadno embalažo tetrapak pokrijejo 41,9% potreb vseh ustanov v njihovi občini..

Nacionalni koordinatorji preverjajo možnosti za vzpostavitev komunalnih snovnih krogov v evropskih državah

Circular Shield sestavlja mreža nacionalnih koordinatorjev v državah, kjer vzpostavljajo in upravljajo komunalne snovne kroge. Nacionalni koordinatorji preverjajo možnosti za vzpostavitev KSK v evropskih državah na osnovi izkušenj delujočih KSK in povezovanja deležnikov. Glede na sistem ravnanja s komunalnimi odpadki in komunalno embalažo skrbijo za vzpostavitev KSK in njegovo dolgoročno upravljanje.

Inovativen pristop ter učinki krožnega modela Circular Shield so prepoznani in potrjeni z mednarodnimi nagradami

Na tekmovanju dobrih praks krožnega gospodarstva THE CIRCULARS 2017 je pionirski komunalni snovni krog embalaže tetrapak in higienskega papirja Novo mesto prejel posebno pohvalo – HIGHLY COMMENDED – v kategoriji najboljši vladni, mestni oziroma regionalni projekt krožnega gospodarstva. Tekmovanje vsako leto organizirata The World Economic Forum in The Forum of Young Global Leaders z namenom promocije najboljših podjetij in izvedenih projektov na področju krožnega gospodarstva.

Projekt »Komunalni snovni krog embalaže tetrapak in higienskega papirja« Novo mesto, je na tekmovanju EUROPEAN CLEANING AND HYGIENE AWARDS 2019 v Londonu prejel nagrado v kategoriji »Best initiative raising the profile of the cleaning sector«.

Piškotek

Na našem spletnem mestu za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje uporabljamo piškotke. Preberi več