Projekt NovIKroG

Kroženje baterij

Pot rabljenih baterij je zelo aktualna snovna zanka, kjer se razvijajo možnosti recikliranja obstoječih baterij, kar je ključnega pomena za trajnostno spremembo globalnega energetskega sistema.

Litij-ionske baterije se uporabljajo v električnih vozilih, kolesih, skirojih, prav tako jih srečujemo v prenosnih računalnikih, pametnih telefonih, ročnih orodjih in drugih elektronskih napravah. So bistvenega pomena za shranjevanje obnovljive energije v času podnebnih izrednih razmer.

S trenutno rudarsko dejavnostjo na svetu ne moremo pridobiti dovolj litija in drugih ključnih mineralov, da bi zadovoljili skokovito naraščajoče povpraševanje po teh baterijah. Vzpostavljanje novih rudnikov je drago in dolgotrajno. Rudarstvo povzroča tudi številne okoljske težave, kot je izčrpavanje lokalnih vodnih virov in onesnaženje okolice z odpadki.

Trg baterij se bo v naslednjem desetletju povečal za 10-krat. Za lajšanje naraščajočih težav trga je recikliranje litij-ionskih baterij in vrnitev baterij oz.  posameznih materialov v dobavno verigo, ključnega pomena.

 

Raziskali bomo, kje so v lokalnem okolju priložnosti za oblikovanje povratnih zank, ki bi podaljšale življenjsko dobo baterij.

Piškotek

Na našem spletnem mestu za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje uporabljamo piškotke. Preberi več