Projekt NovIKroG

Spremembe na bolje

Klimatske spremembe, izkoriščanje naravnih virov, velike količine odpadkov, ki se vsako leto povečujejo, prekinjene dobavne verige zaradi kriz kot so Covid-19 in vojna v Ukrajini narekujejo nujne strateške spremembe v delovanju sistemov. Med drugim v spremembah gospodarstva iz linearnega v krožno in iz globalne ekonomije do lokalne ekonomije.

V projektu NovIKroG bomo raziskali kroženje odpadnih materialov v lokalnem okolju in potenciale zapiranja snovnih tokov s poudarkom na steklu, lesu, tekstilu in plastiki. Naš cilj je razviti demonstrator snovne zanke v lokalnem okolju, ki bo rezultiral z vsaj dvema končnima produktoma, ki odgovarjata na potrebe javnih institucij in širše.

V sklopu projekta načrtujemo ločeno zbiranje posameznih materialov (s poudarkom na plastiki, steklu, oblačilih in pohištvu), ki se bodo izkazali kot zanimivi za oblikovanje produktov za krožna javna naročila. K sodelovanju bomo povabili tako podjetja, kot javne ustanove in občane.

Z rezultati bomo pokazali, da je možno implementirati krožne modele tudi v večje sisteme kot so lokalne in regionalne skupnosti. Lokalnemu gospodarstvu se bodo odprle nove poslovne priložnosti, ki bodo spodbudile zaposlovanje v lokalnega prebivalstva, s krožnimi javnimi naročili pa bo možno dosegati večje učinke pri prehodu v krožno gospodarstvo in trajnostno družbo.

Piškotek

Na našem spletnem mestu za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje uporabljamo piškotke. Preberi več