e-Simbioza

e-Simbioza

doc. dr. Urška Fric

vodja platforme e-Simbioza

esimbioza@fis.unm.si
urska.fric@fis.unm.si

Odpadni viri enega podjetja so lahko koristna surovina za drugo podjetje

Odpadni viri enega podjetja so lahko koristna surovina za drugo podjetje, a v Sloveniji dolgo ni bilo preprostega načina, kako bi lahko podjetja izvedela drug za drugega, si vire izmenjala in s tem zmanjšala tako svoje stroške kot tudi odstotek odloženih odpadkov.

E-Simbioza je prvo spletno orodje, ki omogoča hiter pregled nad tem, kaj kdo nudi oz. potrebuje, hkrati pa omogoča tudi enostavno dogovarjanje za sodelovanje med podjetji.

Zakaj uporabiti platformo e-Simbioza?

  • Ker lahko svoje vhodne surovine kupite po nižji ceni.
  • Ker lahko s svojimi odpadnimi viri zaslužite, namesto da plačujete za njihovo deponiranje.
  • Ker lahko izmenjate tudi spremljajoče logistične storitve.
  • Ker boste še pred 2030 dobro pripravljeni na nove razmere – do tedaj bomo v Sloveniji smeli na odlagališča odložiti le še 10 odstotkov vseh odpadkov (cilj Evropske komisije in strateška prioriteta Slovenije).
  • Ker manj odpada na deponijah pomeni manjše obremenitve okolja z emisijami (in tudi manjše manipulativne stroške, ki jih moramo plačevati).

Prednosti platforme

  • Prosto dostopna (brezplačna).
  • Enostavna za uporabo.
  • Vsebuje vse potrebne informacije o vrsti in uporabi odpadnega vira ter o podjetju, ki ga nudi.
  • Omogoča takojšen stik med podjetji in hitro dogovarjanje.

Kako lahko uporabljam e-Simbiozo?

Če si želite zgolj ogledati podatke o trenutni ponudbi in povpraševanju po odpadnih virih, registracija ni potrebna. Enostavno se sprehodite med objavami.

Če želite vaše podjetje dodati na seznam ponudnikov/povpraševalcev in objaviti svoje informacije, se morate prej registrirati. Postopek je enostaven in hiter.

Ko ste registrirani, čim bolj natančno izpolnite vse rubrike, v katerih popišete, katere odpadne vire iščete ali nudite, v kakšnih količinah, kako pogosto, ali nudite tudi logistično podporo (zbiranje, prevoz, strokovno svetovanje o možnostih uporabe posameznih odpadnih virov). Le popolni in verodostojni podatki omogočajo čim bolj učinkovite povezave med podjetji.

Prav tako so za hiter in neposreden stik med podjetji nujni kontaktni podatki. Ekipa e-Simbioze ne posreduje med podjetji, vsa komunikacija poteka med vami samimi. Ko izberete za vas zanimiv vir, enostavno pokličete navedeno podjetje, ki ga ponuja.

Piškotek

Na našem spletnem mestu za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje uporabljamo piškotke. Preberi več