Imate doma polne omare oblačil, ki jih ne potrebujete več? Podarite jim drugo priložnost s KNOFcycle

škatla

Zavod Knof, partner projekta NovIKroG, je ob podpori Mestne občine Novo mesto izvedel inovativen projekt KNOFcycle. Gre za pametni sistem, ki omogoča enostavno in odgovorno osvoboditev od oblačil, ki jih ne potrebujemo več. Ta pristop predstavlja pomemben korak k zmanjšanju negativnega vpliva naše potrošnje na okolje.

Zavedanje o izzivih hitre mode se širi, vendar le malo ljudi dejansko sprejme spremembe v tej smeri. Leta 2019 je vsak prebivalec Slovenije zavrnil kar 12,3 kilograma oblačil. Večina tekstila in oblačil, ki jih Slovenci zavržemo, konča na odlagališčih v manj razvitih državah zaradi pomanjkanja urejenih sistemov ravnanja z odpadki. Ta problem, ki predstavlja veliko okoljsko grožnjo, je spodbudil razvoj inovativnega sistema KNOFcycle Box, ki spodbuja okolju prijazno potrošništvo tako, da ne zavržemo oblačil, temveč omogočimo njihovo ponovno uporabo ali recikliranje. To je ključni korak k zmanjšanju negativnega vpliva našega potrošništva na okolje.

Kako deluje KNOFcycle box

KNOFcycle box deluje na način, da po prejetju box-a nazaj, vsa oblačila lokalno sortirajo. Vsa oblačila, ki so lepo ohranjena in so kvalitetna ter nosljiva, dajo v ponovno uporabo po njihovih butikih ponovne uporabe v Staro šolo in v KNOF Collection trgovino v Ljubljani. Nekatera oblačila tudi predelajo v čisto nov stil, katera so kasneje označena z Redesign by KNOF.

ženska, ki prazni omare in moški, ki nosi škatlo

Oblačila slabše kakovosti, katerih se ne da več ponovno uporabiti, ali jih predelati, reciklirajo v frizbije, ovitke za šolske zvezke, blazine za hišne ljubljenčke in podobno. Oblačil, katera se ne da reciklirati in niso več za ponovno uporabo, dajo naprej v komunalno in gradbeno podjetje Kostak v Krškem.

Okolju prijazno potrošništvo

Set vedeli, da z nakupom enega para bombažnih kavbojk v second-hand in/ali vintage trgovinah privarčujete 20 kilogramov ogljikovega dioksida. To je enakovredno kot 1016 dreves, ki absorbirajo CO2 v enem dnevu, in s tem odstranite 4 avtomobile s cest. 

Kot primer lahko podamo koliko kilogramov CO2 privarčujete, če napolnite KNOFcycle box z  naslednjimi oblačili:

  • 5 bombažnih kavbojk,
  • 7 sintetičnih puloverjev,
  • 4 bombažne majice,
  • 2 sintetični torbi,
  • 8 bombažnih in sintetičnih srajc,
  • 2 sintetična plašča,
  • 1 sintetične hlače in
  • 2 sintetični krili (skupaj 31 kosov).

Prihranite 209 kg CO2, kar je enakovredno 9900 dreves, ki absorbirajo CO2 v enem dnevu, in odstranite s cest 34 avtomobilov.

Več o samem delovanju KNOFcycle box sistema, si lahko več preberete na spletni strani knof.si.

Piškotek

Na našem spletnem mestu za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje uporabljamo piškotke. Preberi več