Sekcija o krožnem gospodarstvu: od izzivov do konkretnih rešitev

Udeleženci okrogle mize na Sekciji o krožnem gospodarstvu

V četrtek, 24. novembra 2022, je v  Termah Šmarješke Toplice potekala sekcija o krožnem gospodarstvu, ki je bila namenjena vsem organizacijam, tako javnim kot zasebnim, in posameznikom, ki jih zanima, kako se čim bolj uspešno vključiti v krožno gospodarstvo.

Uvodni del je moderirala Dolores Modic iz Univerze NORD na Norveškem. V plenarnem predavanju , je svoje poglede na vizijo razvoja krožnega gospodarstva v mestu Kitakyushu na Japonskem predstavi Shiko Hayashi, programski direktor IGES (Institute for Global Environmental Strategies) v okviru Kitakyushu Urban Centre. Sledilo je zanimivo predavanje raziskovalke IGES Vesne Lavtižar o spodbujanju krožnega gospodarstva v mestih in regijah ter predavanje o inovacijskih sistemih in krožnem gospodarstvu na periferiji oziroma v odročnih regijah, ki ga je izvedla raziskovalka na Univerzi NORD Rannveig Edda Hjaltadottir. Sklop predavanj je zaokrožil Tor Gausemel Kristensen, projektni vodja iz mestne občine Bodø na Norveškem, ki je predstavil dobre prakse krožnega gospodarstva v njihovem mestu.

V nadaljevanju je potekala okrogla miza, katero je vodil Peter Geršič iz Mestne občine Novo mesto, ki je tudi vodja projekta NovIKroG. Okrogle mize so se udeležili Matej Cerovšek iz Ministrstva za okolje in prostor, Špela Gutnik iz podjetja Circular Shield, Krunoslav Šimrak iz podjetja TPV AUTOMOTIVE, ki je razvojni dobavitelj v avtomobilski industriji, ter Barbara Turk Slak iz Splošne bolnišnice Novo mesto. Rdeča nit pogovora na krogli mizi je bila inovativnost ter možne oblike sodelovanja v krožnem gospodarstva v lokalnem in širšem regionalnem okolju.

Popoldansko sekcijo na temo vključevanja regij in mest v krožno gospodarstvo je moderiral Matej Cerovšek iz Ministrstva za okolje in prostor. Uvodoma je Polona Hrovat Mavsar iz socialnega podjetja Knof v svojem prispevku ponudila nekaj odgovorov na vprašanje, ali so odpadki problem ali lahko tudi dober posel, Vesna Maksimović iz Razvojnega centra Novo mesto pa je predstavila, kako spodbujati prehod na krožno gospodarstvo s pomočjo ukrepov Programa evropske kohezijske politike za obdobje 2021-2027 v Sloveniji. V nadaljevanju je Aleš Novak iz podjetja Krka predstavil možnosti ponovne uporabe in predelav gradbenih odpadkov, Emilio Murtič iz Komunale Novo mesto pa je predstavil snovni krog odpadnega jedilnega olja.

Zadnji del sekcije je začel Peter Geršič, ki je predstavil praktične izkušnje krožnega javnega naročanja v lokalni skupnosti in potenciale za prihodnost. Dolores Modic je predstavila inovacije v procesu krožnega javnega naročanja, pri čemer se je posvetila razumevanju gonil in ovir za zgodnji tržni dialog. Špela Gutnik je slikovito predstavila primer dobre prakse in sicer snovni krog embalaže KEMSO (tetrapak) in higienskega papirja, ki se uspešno izvaja v mestnih občinah Ljubljana in Novo mesto, Matej Cerovšek pa je prikazal zeleno javno naročanje kot orodje prehoda v krožno gospodarstvo. Sekcijo je z izredno zanimivo predstavitvijo zaokožil Jan Everson iz Norveške. Prikazal je ambiciozne norveške praks krožnega gospodarstva za nadgradnjo v Sloveniji na primeru projekta studioKroG, ki je tudi sofinanciran iz Novaškega sklada.

Sekcijo je zaključil predsednik programskega odbora konference Tomaž Savšek, ki je ob izredno uspešnem dnevu strnil nekaj zaključnih misli. Izpostavil je sodelovanje različnih deležnikov v lokalnem okolju, mednarodno izmenjavo dobrih praks ter inovativni pristop pri razvoju in uvajanju lokalnih snovnih zank, kjer ima projekt NovIKroG pomembno vlogo in velik potencial.

Piškotek

Na našem spletnem mestu za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje uporabljamo piškotke. Preberi več