Srečanje dveh slovensko-norveških krogov krožnega gospodarstva 

bivalni zabojnik-1

Partnerji projekta NovIKroG smo 16. februarja 2024 obiskali partnerje projekta StudioKroG, ki v Rogaški Slatini in Slovenskih Konjicah na primeru funkcionalno in tematsko opremljenih prostorov, nastalih iz rabljenih ladijskih kontejnerjev, prikazujejo kako v praksi udejanjiti načelo krožnega gospodarstva  »ne zavrzi, popravi, oblikuj in ponovno uporabi«.  Srečanje sodelavcev dveh slovenskih projektov, ki potekata ob podpori Norveškega finančnega mehanizma, je bila priložnost za izmenjavo izkušenj, kako s pomočjo Norveškega finančnega mehanizma  dosegati cilje krožnega gospodarstva in trajnostnega razvoja.

Na lokaciji Centra ponovne uporabe (CPU) v Rogaški Slatini so ladijski kontejnerji, ki so opremljeni po principih krožnega gospodarstva, uporabljen kot sestavni del centra, v Slovenskih Konjicah pa z izvirno opremo delujejo kot svojevrsten prikaz priložnosti, ki jih ponuja krožno gospodarstvo. Bojan Pirš, direktor Obrtno komunalnega podjetja (OKP) Rogaška Slatina, ki je partner projekta StudioKroG, je predstavil, kako je potekalo opremljanje kontejnerjev, vodja  CPU dr. Marinka Vovk pa je povedala, da so kontejnerji med obiskovalci poželi veliko zanimanja, saj gre za konkreten prikaz ponovne uporabe in »bivanja v embalaži«, kar kontejner v osnovi je.

Partnerji projekta NovIKroG smo predstavili svoje ugotovitve, ki izhajajo iz projektnih aktivnosti, pri čemer smo ob razpravi o pridobljenem znanju na področju lokalnih snovnih zank in krožnega javnega naročanja izpostavili konkretne dosežke projekta kot so dobro obiskana uvodna delavnica Krožnega inovativnega centra na temo zelenega in krožnega javnega naročanja živil v šolah in vrtcih, skupno javno naročilo higienskega papirja, v katerega smo vključili dodatne javne naročnike, demonstracijsko krožno javno naročilo pohištva in digitalna platforma z orodji za pomoč pri pridobivanju znanj in veščin za krožno javno naročanje. 

Piškotek

Na našem spletnem mestu za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje uporabljamo piškotke. Preberi več