Uvodni dogodek novega Centra za krožno javno naročanje

Odvetnica Maja Prebil med predavanjem

V sredo, 14. februarja 2023, smo v okviru projekta NovIKroG uspešno izvedli izobraževanje z naslovom »Zeleno in krožno javno naročanje živil v šolah in vrtcih«. Dogodek je bil namenjen organizatorjem šolske prehrane iz Dolenjske in Bele krajine ter je predstavljal uvodni dogodek novega Centra za krožno javno naročanje. Novoustanovljeni center bo v prihodnosti nudil izobraževanje in podporo uporabnikom pri krožnem javnem naročanju.

Na dogodku je Matej Cerovšek iz Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, uvodoma predstavil izzive, s katerimi se soočajo javni zavodi pri naročanju živil, med katerimi izstopata predvsem preobremenjenost in pomanjkanje specifičnih znanj s področja javnega naročanja. Poudaril je tudi težave, kot so pomanjkanje živil z ustreznimi certifikati, razdrobljenost dobaviteljev in naraščanje cen, kar lahko vpliva na spremembe v pogodbah. Izpostavil je, da je ključnega pomena informiranost in strokovno izobraževanje na temo sprememb zakonodaje, kar vodi v uspešno zeleno javno naročanje živil.

V drugem delu izobraževanja smo se osredotočili na reševanje konkretnih težav in vprašanj udeležencev, ki smo jih prepoznali tudi v okviru projekta NovIKroG. Odvetnica Maja Prebil je v obsežnem predavanju predstavila različne pravne vidike naročanja živil in s konkretnimi primeri udeležencev odgovorila na dvome in nejasnosti, ki se pojavljajo pri naročnikih.

Izobraževanje smo sklenili s nagovorom Lucije Marovt iz podjetja Circular Shield d.o.o., ki je udeležence seznanila o aktualnih iniciativah in pobudah za zmanjševanje zavržene hrane v šolah.

Prvo izobraževanje je bilo več kot uspešno. Ob tej priložnosti vas vabimo, da se udeležite naslednjih izobraževanj v sklopu Centra za krožno in javno naročanje. Več informacij bo kmalu na voljo.

Predavatelj Matej Cerovšek iz Ministrstva za okolje, podnebje in energijo
Piškotek

Na našem spletnem mestu za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje uporabljamo piškotke. Preberi več